Bajóti Mindszenty József Katolikus Óvoda

A gyermekek világnapja (2017. 11. 20.) alkalmából új füllel bővült honlapunk. Az alábbi galériában található képek a következő recept szerint készültek:
- Végy két db, SIM kártyától megfosztott okostelefont.
- Beszéld le a csemetéket a 112 hívásáról (bár roppant érdekes, amikor valaki beleszól a telefonba).
- Bármit fényképezhetsz, amit érdekesnek találsz.
- Nap végén ne felejtsd el feltöltetni a telefont az óvónénivel.
Íme a kis fotósok munkái:
A gyermekek jogainak világnapja
1959. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot. Azóta november 20-a a gyermekek jogainak világnapja. A Nyilatkozat, azzal a céllal, hogy ” hogy a gyermek gyermekkora boldog legyen” olyan konkrét jogokat fogalmazott meg, mint például a névhez, az állampolgársághoz és az oktatáshoz való jog. A Nyilatkozat nem volt kötelező erejű, így ugyanezen a napon, harminc évvel később, 1989. november 20-án az ENSZ Közgyűlése elfogadta a Gyermek Jogairól szóló Egyezményt, és 1990. január 26-án megnyitotta aláírásra.
Magyarország 1991-ben ratifikálta az Egyezményt, amely így kötelező erejűvé vált hazánkban. Magyarország Alaptörvénye kiemelt védelemben részesíti a gyermekkort. Kimondja, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Deklarálja továbbá, hogy a szülők kötelesek gondoskodni kiskorú gyermekükről. A gyermekek jogainak minél szélesebb körű biztosítása érdekében több törvény is módosult az elmúlt években, valamint figyelemfelhívó kampányokra is sor került hazánkban.
Az Emberi Jogi Munkacsoport keretén belül külön Gyermekek Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoport hivatott foglalkozni a gyermekeket érintő aktuális kérdések megvitatásával, szakpolitikai javaslatok áttekintésével.

http://emberijogok.kormany.hu/a-gyermekek-jogainak-vilagnapja